Windmolens kunnen 450 miljoen mensen van energie voorzien

AMSTERDAM – Er zijn inmiddels genoeg windmolens geïnstalleerd wereldwijd om 450 miljoen mensen in hun energiebehoeftes te voorzien.

Een schip vaart voorbij een offshore windpark voor de kust van DuitslandDit stelt de Global Wind Energy Council (GWEC). Het komende jaar zal het vermogen van alle windturbine waarschijnlijk stijgen naar 300.000 megawatt.

In totaal werd er in 2012 voor 44.000 megawatt aan nieuwe capaciteit geïnstalleerd. In de Verenigde Staten werd voor 13.100 megawatt aan windturbines geplaatst. China kreeg 13.000 megawatt aan vermogen extra.

Nieuwe windturbines

Komend jaar wordt naar verwachting 40.000 megawatt aan nieuwe windturbines gebouwd, zo verwacht onderzoeksbureau Navigant Research. Dit is voor het eerst in 17 jaar minder dan het jaar ervoor.

De GWEC haalt onzekere beleidskaders en verouderde stroomnetten aan als drempels waar de windenergiesector onder lijdt. Vooral in de Verenigde Staten is er enorme onzekerheid. Afgelopen december liep een belangrijke subsidiemaatregel, de PTC, af.

Stimulans

Pas na lang overleg hebben beleidsmakers de stimulans weer ingevoerd, maar de onzekerheid die ermee gepaard ging heeft de sector lam gelegd.

De GWEC verwacht dat in 2015 er een totale capaciteit zal zijn van 425.000 megawatt wereldwijd. Dit zou genoeg zijn om heel Latijns-Amerika van energie te voorzien.

Gerelateerde artikelen  

Foto copyright: Alpha Ventus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!