Wat zijn de voordelen van vloerverwarming in jouw huis?

Zuiniger omgaan met het energiegebruik ofwel, het verduurzamen, staat hoog op de politieke agenda. Er komt steeds meer aandacht voor dit onderwerp en dat is ook begrijpelijk. Los van het politieke gedeelte is het voor de consument ook steeds lastiger om de hoge energiekosten op te kunnen brengen. Dus is het zaak om te kijken naar zuinigere alternatieven. Vloerverwarming is een zeer populaire manier om de woning te verwarmen. Maar waarom is dit zo en wat zijn dan de voordelen van vloerverwarming? 

Het verwarmen van de woning

Je kunt op diverse manieren de woning verwarmen. Verreweg de meeste woningen worden verwarmd door de centrale verwarming. De cv-ketel die hiervoor nodig is vraagt echter wel veel gasverbruik en juist deze aardbron is schaars aan het worden en ontzettend duur. Daarnaast is het winnen van gas erg intensief voor de aarde.

Daarom zie je in nieuwbouwwoningen al steeds meer de verschuiving naar het gasvrij wonen. Woningen worden steeds meer voorzien van zonnepanelen. Maar ook bestaande woningen worden verbouwd tot gasvrije woningen. De overheid heeft het streven om in 2030 van het aardgas af te zijn. 

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming wil zeggen dat er buizen onder de grond geplaatst zijn waardoor warm water heen stroomt. Hierdoor wordt de vloer verwarmd en heb je dus geen koude voeten meer in de winter. Het is ook mogelijk dat de vloerverwarming koud water vervoerd. Dit is bijvoorbeeld erg fijn voor in de zomer, op hete dagen. Zo blijft je huis lekker koel.

Verschillende soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Het principe van de buizen blijft altijd hetzelfde. Het verschil zit hem meer in het feit de manier waarop de vloer verwarmd wordt. Dit kan gebeuren door elektrische verwarming of door verwarming met warm water. De eerste variant, door het gebruik van elektrische verwarming is absoluut niet energiezuinig. 

De voorkeur is dan ook wanneer je energiezuinig te werk wilt gaan is door gebruik te maken van warmwaterverwarming. Dit is dan ook de meest gekozen manier van vloerverwarming. 

De voordelen van vloerverwarming

Voordat je de aanschaf van vloerverwarming gaat overweg is het natuurlijk belangrijk om je goed te verdiepen in de voor- en nadelen van vloerverwarming. Op die manier krijg je namelijk een goed beeld van wat je kunt verwachten en waarom het wel of niet verstandig is om vloerverwarming te kiezen voor jouw woning. 

Allereerst is het zo dat vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur van de vloer in de woning. Het is nu eenmaal zo dat als de voeten koud worden, dat de rest van jouw lichaam ook koud wordt. Een aangename temperatuur van de voeten zorgt er dus voor dat je het minder koud hebt en dus ook minder hoeft te stoken. 

Dat heeft ook te maken omdat de warmte die van de vloeren af komt ook doorstraalt naar de woonkamer. Met andere warmte, de warmte gaat dus niet verloren. 

Daarnaast is vloerverwarming, met uitzondering van de elektrische methode van verwarmen, zeer milieuvriendelijk en is het qua duurzaamheid een goede investering. Niet alleen voor het milieu maar uiteindelijk ook voor jouw portemonnee. En dat is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.

De nadelen van vloerverwarming

Hoe mooi de voordelen ook zijn natuurlijk zijn er ook nadelen aan de vloerverwarming en het is ook goed om van die nadelen op de hoogte te zijn. Zo voorkom je namelijk dat je achteraf een verkeerd besluit neemt. Het is daarom altijd belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen. Zo krijg je een eerlijk beeld. 

Een nadeel van vloerverwarming zijn de kosten. De kosten vloerverwarming zijn namelijk niet gering. Het is een pittige investering. De totale kosten voor vloerverwarming kunnen heel erg verschillend zijn. Dit heeft o.a. te maken met de totale vloeroppervlakte maar ook welk bedrijf het voor je doet. De kosten vloerverwarming per m2 kunnen dus heel erg verschillen. 

Natuurlijk heeft dit ook met de materiaalkeuze en dergelijke te maken, en de manier waarop de vloer verwarmd wordt wat de uiteindelijk kosten zullen zijn. Maar een goedkope investering is het zeer zeker niet.

Een ander nadeel is dat niet iedere vloer geschikt is voor vloerverwarming. Wanneer je dus vloerverwarming wilt aanleggen moet je ook rekening houden met het type vloer. 

Ook moet je er rekening mee houden dat zelf vloerverwarming aanleggen niet zo gemakkelijk is. Je moet precies weten wat je doet. Sluit je het verkeerd aan dan kan dit hele vervelende gevolgen hebben en kan het resulteren in het feit dat je alles weer open moet halen en de vloer eruit moet trekken. Dat is natuurlijk zonde.

Een goede afweging maken

Zoals je hebt kunnen lezen is het heel belangrijk om duurzaam met energie om te gaan en vloerverwarming is zeker een goede investering als je hier stappen in wilt maken. Je hebt altijd heerlijke warme voeten en dit is natuurlijk wel heel erg fijn en het zorgt er ook voor dat de rest van de ruimte lekker warm blijft. Je gaat dus zeker minder stoken met vloerverwarming. 

Maar het is wel een feit dat er veel komt kijken bij het aanleggen van vloerverwarming. De kosten vloerverwarming zijn nu eenmaal niet zo laag. En het is een flinke investering. Hoe hoog die investering precies is verschilt in iedere situatie. De kosten vloerverwarming per m2 kunnen verschillen omdat het een vloeroppervlakte groter is dan het andere vloeroppervlak.

De gebruikte materialen en verwarmingsmethode zijn hier ook een belangrijke factor in. Je kunt kiezen uit vloerverwarming die elektrisch verwarmd wordt of via warm water. Deze keuze kunnen de kosten vloerverwarming heel erg beïnvloeden.

Wanneer je een huurwoning hebt is het belangrijk dat je weet dat je toestemming van de verhuurder nodig hebt om vloerverwarming aan te mogen leggen. Dit heeft te maken met het feit dat de leidingen in de vloer aangebracht worden. Het is daarom altijd belangrijk om toestemming te vragen aan de verhuurder. 

Een vloerverwarming aan laten leggen is dus niet zomaar een beslissing. Neem de tijd om een goede keuze te maken.