Het verduurzamen van de wereld is erg belangrijk, omdat we langzaam maar zeker de bronnen van fossiele brandstoffen die we nu gebruiken voor verwarming en elektriciteit uitputten. Onderzoekers zijn al jarenlang op zoek naar verbeterde manieren om duurzaam energie op te wekken. Zonnepanelen zijn hier een goed voorbeeld van. Zonnepanelen worden steeds verder verbeterd en zijn nu al in staat met de juiste installatie om een groot deel van de energie die je thuis gebruikt te voorzien. Het aanschaffen is echter nog aardig duur. Daarom vragen veel mensen zich af of de investering het waard is.
Zonnepanelen zijn een investering die je terug kan verdienen
Als je van plan bent om te investeren in zonnepanelen, dan heb je vast wel een keer gelezen dat het mogelijk is om je investering terug te verdienen. Dit betekent dat de kosten van de aanschaf en installatie van de panelen betaald kan worden door het geld dat je de komende jaren bespaard op je energierekening. Hoe lang dit duurt verschilt per huishouden. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die komen kijken bij het uitrekenen van hoelang het duurt voor je de investering terugkrijgt. Gemiddeld is dit echter 7 jaar.
Om uit te rekenen hoelang het duurt om je investering terug te verdienen moet je rekening houden met de volgende zaken:
Aanschaf en installatie
Hoeveel geld je kwijt bent voor het aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen is natuurlijk de belangrijkste factor. Dit bepaalt namelijk het bedrag dat je wilt gaan terugverdienen met je investering. Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 4450 euro inclusief installatie. Deze prijs is zonder btw, omdat je vanaf 2023 geen btw meer hoeft te betalen over het aanschaffen van zonnepanelen. Afhankelijk van het type zonnepanelen dat je gaat kopen en de hoeveelheid kan de prijs aardig schommelen.
Als je een beetje onderzoek hebt gedaan over zonnepanelen kom je vast en zeker de term Wattpiek tegen. Hoeveel Wattpiek een zonnepaneel op kan leveren bepaald hoeveel energie de set panelen in totaal op kan wekken in een jaar. Hiermee kan je direct berekenen hoeveel je bespaart op je energiekosten en hoelang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. Ook kan je de hoeveelheid Wattpiek gebruiken om uit te rekenen hoeveel je ongeveer op zou wekken met deze panelen en dit vergelijken met het verbruik van energie in je gebouw of woning om te kijken hoeveel panelen je precies nodig hebt.
Teruggeleverde energie
De keuze van energieleverancier is aardig belangrijk als je de investering zo snel mogelijk terug wilt verdienen. Sommige leveranciers bieden namelijk een vrij hoge prijs voor teruggeleverde energie. Dit is energie dat je zelf niet gebruikt en niet nodig hebt in je huishouden. Deze energie geef je terug aan de maatschappij en hier krijg je voor betaald in kWh. Sommige leveranciers kopen deze stroom in tegen een erg lage prijs, terwijl anderen hier juist meer voor betalen. Hoe meer geld je krijgt, hoe eerder je de investering natuurlijk terugverdiend.
Het aantal zonuren
Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen erg veel stroom op. Hoeveel zon de panelen krijgen op dagelijkse basis is afhankelijk van hoe ze geplaatst worden. Sommige daken kunnen namelijk alleen in de ochtend, middag of avond veel zon opvangen door de oriëntatie van het dak. Dit moet je ook meerekenen als je gaat bepalen hoelang het gaat duren voor je de investering terugverdiend.
Op erg zonnige dagen produceer je vaak te veel energie. Deze energie kan je niet allemaal gebruiken. Door deze energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet kan je dus geld verdienen. Bij de jaarafrekening ontvang je voor de terug geleverde energie dezelfde prijs als die je ervoor zou betalen. Heb je extra energie nodig in de donkere maanden, dan kan je dit gewoon van het elektriciteitsnet halen.
Kwaliteit en levensduur
Kwaliteit, garantie en levensduur zijn allemaal dingen waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen. Goedkope panelen lijken namelijk aantrekkelijk, maar op lange termijn ben je uiteindelijk duurder uit, vooral als ze het begeven voordat je ze hebt terugverdiend. Goede kwaliteit zonnepanelen hebben vaak een levensduur van twintig tot dertig jaar. Let ook goed op de kwaliteit van de omvormer. Deze gaan over het algemeen minder lang mee en zijn soms wel aan vervanging toe, waar je ook rekening mee moet houden met je terugverdientijd.
Teruglopend vermogen
Ook zonnepanelen hebben last van slijtage. Hierdoor loopt het vermogen dat opgewekt kan worden door de zonnepanelen per jaar geleidelijk terug. Afhankelijk van de panelen kan het teruglopend vermogen variëren tussen 0.5% en 2% per jaar. Ook dit moet je meerekenen als je wilt bepalen hoelang het duurt voordat je de investering terugverdiend. Een zonnepaneel die sneller last heeft van slijtage en meer vermogen verliest kan er namelijk voor zorgen dat deze periode iets langer wordt.
De terugverdientijd berekenen en de juiste zonnepanelen kiezen
Steeds vaker komt de vraag: “Is het waard om te wachten met zonnepanelen kopen?” tegen. Sommige mensen denken dat het verstandig is om te wachten omdat er steeds meer nieuwe panelen worden ontwikkeld die efficiënter werken en een hoger rendement genereren. Het klopt dat er nieuwe technieken op de markt gaan komen, maar deze worden natuurlijk ook een stuk duurder. De zonnepanelen die jaren terug alleen beschikbaar waren voor grote bedrijven kunnen nu ook al worden gebruikt op de daken van ons huis. Plus je loopt aardig wat geld mis door te wachten.
Het aanschaffen van zonnepanelen is nou eenmaal een hele investering. Je verdient deze investering terug, maar hoelang duurt dat nou precies? Door rekening te houden met de factoren die hierboven zijn omschreven kan je gemakkelijk berekenen hoelang het gaat duren voor je de zonnepanelen gaat terugverdienen. Door onderzoek te doen naar verschillende zonnepanelen en rekening te houden met je budget en woningsituatie kan je op deze manier de beste optie voor jou vinden en gaan voor zonnepanelen die binnen de kortste tijd worden terugverdiend. Een ding is echter zeker, in het algemeen is het erg goed mogelijk om je investering terug te verdienen.