Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een eengezinswoning?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een eengezinswoning?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst. Zowel in nieuwbouw als bestaande bouw zie je steeds meer dat er zonnepanelen op de daken geplaatst worden. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de klimaatneutrale toekomst plannen van de overheid en daardoor de financieel aantrekkelijke mogelijkheden die je krijgt bij het aansluiten van zonnepanelen op een woning. Maar er komt een hoop kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen. De meest belangrijke vraag is, hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor jouw woning? Zeker wanneer je een grotere woning hebt zoals een eengezinswoning dan is het belangrijk dat je een goede keuze maakt hierin.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen komt er een hoop op je af en dat heeft o.a. te maken met de keuzes waar je voor komt te staan. Je hebt allereerst te maken met een budget. Afhankelijk van jouw budget kun je een plan maken welke opties jij allemaal hebt voor zonnepanelen. Maar ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de woning is belangrijk 

Op de vraag hoeveel zonnepanelen heb ik nodig is het antwoord dan ook niet zo simpel. Het hangt allereerst natuurlijk af van het type woning wat je hebt, hoe groter de woning bepaalt ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Daarnaast is het ook nog zo dat de ligging van de woning bepalend is. Een vrijstaande woning heeft bijvoorbeeld meer energieverbruik.

Verbruik berekenen

Als je een antwoord wilt op de vraag, hoeveel zonnepanelen heb ik nodig, dan is het allereerst belangrijk dat je weet wat je verbruik is. Als je nog geen verbruik hebt gehad in de woning, bijvoorbeeld omdat het een nieuwbouwwoning betreft of omdat je er net bent komen wonen dan kun je bij de netbeheerder het historisch verbruik van de woning opvragen. 

Dit is wel heel erg belangrijk om te weten want als je niet op de hoogte bent van het gemiddelde verbruik in de woning wordt het ook lastig om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt om te kunnen voorzien in de energiebehoefte die nodig is. Het is dus belangrijk om goed de energiebehoefte in kaart te brengen.

Andere zaken om rekening mee te houden

Wanneer je gaat overschakelen op zonnepanelen zie je vaak ook dat mensen ook op andere elektrische producten over gaan. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto, of een warmtepomp en de keuken die voorzien wordt van alle elektronische gemakken en het aardgasgebruik dat compleet verdwijnt. 

Het is dus altijd verstandig om zonnepanelen in te kopen met een paar panelen extra om er rekening mee te houden dat je verbruik mogelijk ook omhoog kan gaan als je eenmaal voorzien bent van zonnepanelen en overig elektrische verbruikers.

Geld verdienen met je zonnepanelen

Er is nog een reden waar je rekening mee moet houden met de aanschaf van je zonnepanelen en dat is dat je ook geld kunt verdienen met je zonnepanelen. Je verdient niet alleen geld doordat je bijvoorbeeld geen dure gas kosten hebt maar ook doordat een energieleverancier jou kan vergoeden als je energie gewonnen uit zonnepanelen terugstuurt het elektriciteitsnet op.

Hoe werkt dit nu precies? Het is vrij simpel. Wanneer er zonnepanelen zijn geplaatst kun je via een speciale subsidie, de SDE+ subsidie, energie verkopen aan de energieleverancier. Hoeveel je hiervoor krijgt verschilt per energieleverancier maar het kan wel aardig in de papieren lopen. Zo haal je je investering ook weer terug. 

De verdiensten verschillen ook met de ligging van het huis. Een huis op het zuiden kan bijvoorbeeld over het algemeen veel meer energie opwekken dan een huis op het noorden of westen. Ook het aantal panelen en eigen verbruik telt mee. Want de energie die teruggestuurd wordt op het net is altijd de energie die je niet verbruikt hebt. Je komt zelf dus nooit zonder energie te zitten.

Een adviseur raadplegen

Wanneer je wilt overstappen naar zonnepanelen dan is het natuurlijk altijd lastig om zo’n grote investering te doen. Allereerst zul je merken dat je veel vragen hebt over budget, maar ook hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om rendabel energie op te wekken en bij welke leverancier ga ik de zonnepanelen inkopen?

Op internet kun je veel informatie terug vinden maar het is nu eenmaal wel een feit dat ook op het internet het soms nogal verdwalen is qua informatievoorziening. Als je het lastig vindt om tot een goed besluit te komen kun je dan ook kiezen om contact op te nemen met een energie adviseur. Deze adviseur kan kijken naar jouw persoonlijke situatie.

Zo kan de adviseur samen met jou bekijken welke mogelijkheden er allemaal zijn voor jou en jouw woonsituatie. Het is altijd goed om een adviseur erbij te halen die samen met jou de mogelijkheden kan bekijken. Zo weet je namelijk ook direct qua financiën waar je aan toe bent en dat is ook heel erg fijn om dit duidelijk te krijgen. 

Investeren in de toekomst

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor jouw woning dan is het goed om te beseffen dat je door het aanschaffen van zonnepanelen meewerkt aan een groenere, duurzame toekomst. Niet alleen leveren zonnepanelen je financieel veel voordeel op maar ook werk je mee aan de klimaatneutrale toekomst. En dat is heel erg belangrijk. 

Want uiteindelijk is het belangrijk dat de mens duurzamer om gaat met de aarde en de diverse aard bronnen die beschikbaar zijn. Het is namelijk zaak dat de mens er alles op alles toe zet om te voorkomen dat de toekomstige generaties niet meer normaal kunnen leven. Het is dus een gezamenlijke missie om ervoor te zorgen dat de aarde gezond en leefbaar blijft.

Ook wanneer je niet over de financiële mogelijkheden beschikt is het vaak toch wel mogelijk om zonnepanelen te krijgen. Je kunt diverse financieringsopties bekijken zoals een verduurzaming hypotheek om duurzamer te gaan leven in jouw woning. Laat je dus niet zomaar tegenhouden om te verduurzamen, er zijn namelijk altijd mogelijkheden.

En daarbij is het ook nog eens goed voor je portemonnee, want de investering in de zonnepanelen verdien je altijd weer terug.