Met een dekentje op de bank of de kachel een graadje hoger?

Met een dekentje op de bank of de kachel een graadje hoger?

Vooral nu de gasprijzen erg gaan stijgen kiezen steeds meer mensen ervoor om energie te besparen in de winter. De verwarming een stuk lager zetten, met een dekentje op de bank liggen en een stuk korter douchen. Natuurlijk kan dit aardig wat geld besparen, maar qua comfort is het misschien toch fijner om de verwarming een graadje hoger te zetten in de winter. Door uit te rekenen hoeveel je kan besparen in je huishouden door je verwarming kouder te zetten kan je de beste optie voor je eigen woning kiezen. 

Hoeveel bespaar je met de verwarming een graadje lager

Elk huis is natuurlijk verschillend. Sommige woningen hebben betere isolatie en andere hebben misschien een duurzame methode van verwarming. Dit heeft natuurlijk een invloed op hoeveel gas er wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Daarnaast is de grootte van je woning ook belangrijk. Een woning met grote open ruimtes is een stuk lastiger om te verwarmen tegenover een klein huis met kleine kamers. De meeste getallen die je leest worden vaak genomen voor een gemiddeld huis, maar afhankelijk van je woning kan dit dus meer of minder zijn.

De meeste mensen hebben hun woning verwarmd op 19 of 20 graden in Nederland. Dit is namelijk de meest comfortabele temperatuur. Vooral in de wintermaanden moet de verwarming erg hard werken om je huis op deze temperatuur aan te houden, vooral als je huis matig geïsoleerd is. Dit kost natuurlijk ook een hoop gas. Nu de prijzen zijn gestegen kan de energierekening als een erg grote verrassing komen. Je verwarming een graadje lager zetten maakt vaak een groter verschil dan de meeste mensen verwachten. Daarnaast merk je het verschil in temperatuur vaak ook niet heel erg. 

Heb je de verwarming op twintig graden staan? De verwarming een graadje lager zetten kan dan gemiddeld 170 euro per jaar besparen, of 120 m3 gas per jaar. Deze getallen zijn gebaseerd op het gasverbruik van een gemiddeld gezin. In een matig geïsoleerde woning kan dit zelfs nog eens stuk meer zijn. Hier kan je zelfs rekenen op 300 euro besparing op je gasrekening. Het is niet aan te raden om de temperatuur veel te ver omlaag te doen, omdat dit een invloed kan hebben op je wooncomfort. Als je toch meer wilt besparen, kan je ook gebruik maken van de volgende tips. 

Tips om te besparen op je gasrekening

Als je veel thuis bent betekent dit niet direct dat je in iedere kamer bent. Als je bijvoorbeeld nooit op je slaapkamer zit of een van je kinderen de hele dag niet thuis is, kan je de verwarming uitdraaien in ruimtes waar jij niet bent en niemand anders is. Hou de deuren in huis dicht om de kamers waar de verwarming aan staat warm te houden. Met de hele bovenverdieping kan je al 180 euro per jaar besparen. Deze verwarmingen moeten dan wel uit staan, wat betekent dat de kamer iets kouder kan worden. 

In de nacht slaap je natuurlijk. In dit geval is het ook niet nodig dat de verwarming aan blijft staan. Onder de dekens krijg je het vaak al warm genoeg. In de nacht kan je de thermostaat op een lagere temperatuur zetten, bijvoorbeeld 15 graden. Hiermee bespaar je per jaar 130 euro. Als je vloerverwarming hebt is het echter aan te raden om de thermostaat op 17 of 18 graden te zetten omdat deze een stuk minder snel opwarmt. 

Als laatst kan je ook de thermostaat op 15 graden zetten als er niemand in huis is overdag. Hiermee kan je jaarlijks rond de 250 euro besparen. In combinatie met de andere methodes kan je dus erg veel geld besparen op je gasrekening zonder te veel last te hebben van de kou. 

Het toch warm houden in huis

De verwarming een graadje lager zetten kan dus erg veel geld besparen. Er zijn echter manieren waarop je nog meer geld kan besparen. Zo kan je bijvoorbeeld de verwarming nog kouder zetten, op bijvoorbeeld 16 of 17 graden. Hoewel de meeste mensen dit misschien niet fijn vinden, kan het toch erg veel geld besparen. Door je op deze temperatuur aan te passen kan je er toch zo min mogelijk last van hebben. 

Een elektrische deken is heel erg handig. Deze producten zijn steeds meer gestegen in populariteit sinds de gasprijzen zijn gaan stijgen. Dit komt doordat deze deken elektriciteit gebruikt om je warm te houden en ook nog eens aardig zuinig is. De prijzen van elektriciteit zijn ook een stuk lager. Als het koud is in je woning kan je deze deken lekker omdoen en in het stopcontact stoppen zodat je toch kan genieten van heerlijke warmte zonder je zorgen te hoeven maken over je energierekening. 

Een slimme thermostaat is ook zeker een aanrader. Een slimme thermostaat moet kunnen communiceren met je CV-ketel. Deze thermostaat kan je bijvoorbeeld aangeven hoeveel gas je bespaart en je kan bijvoorbeeld zelfs instellen dat deze automatisch iedere nacht de verwarming op 15 graden zet. 

Beste bespaartip: Isolatie!

Er zijn erg veel dingen die je dus kan doen om te besparen op je gasrekening. Hoe beter je isolatie, hoe beter deze tips nog werken. In sommige gevallen wil je de verwarming niet lager zetten omdat het erg koud is binnen of om een andere reden. Dan is isolatie de beste optie. Je huis isoleren is niet al te duur en zorgt ervoor dat de warmte een stuk beter in je woning blijft. Hierdoor hoeft je verwarming namelijk een stuk minder hard te draaien.

Isolatie is een investering die zich terugverdient. Afhankelijk van je woning kan het aardig wat geld kosten om isolatie te laten plaatsen. In de meeste gevallen is het echter heel handig. Over de jaren bespaar je namelijk een enorm bedrag op je gaskosten en help je ook nog eens aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Daarnaast zet je de nodige stappen om je huis klaar te maken voor een warmtepomp, wat nog veel meer geld kan besparen.