We zetten allemaal graag de verwarming lekker hoog wanneer de koudere maanden aangebroken zijn. Jammer genoeg zijn de prijzen tegenwoordig zo hoog dat het niet mogelijk is om dat nog te doen. Daarom is het goed om de warmte dan op een goedkope manier in huis te halen en houden.
Tips om je huis warm te houden met minder energiekosten
Het is altijd fijn als je dan wat tips hebt om ervoor te zorgen dat je de warmte in je huis haalt en houdt. Het is heel erg belangrijk om de warmte die we stoken ook goed te benutten. Onnodig warmteverliezen willen we tegenwoordig toch proberen te voorkomen. Wanneer je de warmte wel verliest kan je dit vaak ook zien in de energierekening. We willen daarom wat tips delen zodat je de warmte in je huis kan houden.
Isoleren
Om de warmte in je huis te houden is de snelste en gemakkelijkste manier isoleren. Het is niet goedkoop maar als je het over de lange termijn beperkt ga je natuurlijk wel besparen op je energierekening. Door te isoleren raakt de warmte niet snel kwijt en daardoor gaat je dit geld opleveren op de lange termijn.
Het is ook goed om te kijken of er lekken of spleten zijn bij de ramen. Zo zorg je ervoor dat de warmte lucht in je huis blijft en de koude lucht buiten. Je kunt dan ook ervoor zorgen dat je tochtstrip hebt voor ramen en deuren. Kruipluiken zijn ook hele bekende tochtplekken. Je kunt hier als tijdelijke oplossing een lap of handdoek over de kieren leggen zodat de toch niet het huis binnen komt.
Het gezellig maken
Wanneer isoleren veel te duur is kan je misschien door het geld op een andere manier te investeren gebruiken om toch te besparen op warmte en energiekosten. Je kunt je geld dan investeren in kaarsen of in een open haard. Dan heb je niet alleen warmte in je huis maar ook nog eens gezelligheid. Hierdoor krijg je natuurlijk licht en dat is ook een voordeel want er kunnen dan lampen uit.
Sluiten of openen van gordijnen
Wanneer de gordijnen dicht gaan in de avonden dan maak je toch gezelligheid in huis maar ook je energierekening wordt minder hoog. De warmte blijft beter in huis omdat het niet kan ontsnappen via de ramen. Wanneer de kachel aan is doe je de gordijnen los, dan wordt de warmte niet tegengehouden. Gaat de kachel uit dan doe je de gordijnen dicht om de warmte te behouden in je huis. Overdag wanneer de zon schijnt is het dan ook juist goed om de gordijnen los te hebben.
Alle deuren en ramen sluiten
Wanneer je in huis het lekker warm hebt zoekt de warmte altijd een weg naar buiten. Als de deur los staat of een raam dan ontsnapt de warmte dus via die openstaande deur of raam. Wanneer je het huis goed wilt ventileren dan hoeft een raam maar vijftien minuten los te staan. Je laat dan frisse lucht in je huis maar verliest niet veel warmte. Zorg er ook voor dat je deuren en ramen sluit die leiden naar de niet verwarmde ruimtes. De warmte kan dan niet naar de onverwarmde ruimtes ontsnappen.
Radiatorfolie aanbrengen
Meestal zit een kachel aan een muur bevestigd. Vaak ook nog eens tegen de buitenmuur. De warmte van je kachel ontsnapt dan via de muur naar buiten. Wil je dat voorkomen dan kan je dus radiatorfolie aanbrengen. Dit radiatorfolie wordt achter de kachel geplakt en dan wordt de warmte bij de muur tegengehouden die naar buiten wil gaan. De warmte blijft op die manier binnen en bespaar je ook energiekosten.
Het gebruiken van de zon
De zon is er in de winter altijd heel erg weinig. Mocht de zon in de winter dan toch gaan schijnen dan moet je daar wel optimaal gebruik van gaan maken. Wanneer jij de zon de kans geeft om je huis in te schijnen dan krijg je optimaal gebruik van de warmte van de zon. Dus wanneer de zon schijnt doe dan de gordijnen los overal of de rolluiken en zorg dat de zon de warmte bij je binnen kan brengen. Zo heb je een gratis verwarming.
Wat zou je nog meer kunnen doen om de warmte binnen te houden en te besparen op je energie?
Er zijn altijd nog meer extra dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je het niet altijd koud hebt. Zo kan je in de winterperiode ervoor zorgen dat je niet op blote voeten loopt of dunne kleding draagt. Op de bank kan je lekker onder een deken gaan zitten of liggen. Zorg er ook voor dat je niet met je voeten op een koude ondergrond staat. Het helpt ook zeker om iets warms te drinken zoals hete thee of soep. Op de slaapkamer kan je ook dubbele dekens gaan gebruiken en de kachel uit laten of je neemt een heerlijke warme kruik in bed.
Verder is het heel erg goed om niet je gehele huis te verwarmen. De ruimtes waar je niet bent kan je het beste de verwarming uit doen. Dus ook de slaapkamer want je kan een kruik in bed nemen of dubbele dekens gebruiken. En als je alle deuren dicht laat houd je de warmte in de verwarmde ruimte.
Wanneer je thuis bent kan je ook de thermostaat een graad minder zetten dan wat je normaal hebt. Zo bespaar je toch weer een beetje. Ben je in je huis aan het werk dan kan je de thermostaat op een graad of negentien zetten. De verwarming kan een uur voor je naar je bed gaat al op vijftien graden gezet worden en laat hem daar de rest van de nacht ook op staan. Is er overdag niemand thuis? Dan is het goed om de kachel dan ook op vijftien graden te zetten.
Zorg er ook altijd voor dat er niets voor je verwarming staat zodat de warme lucht vrij kan circuleren.